H Ευρώπη σε σταυροδρόμι

του Χρήστου Λουτράδη*

0 100

Δεν χρειάζεται ικανότητες υψηλής αναλυσης ή μαντικές για να αντιληφθεί κάποιος οτι η εποχή που διανύουμε στο πεδίο των διεθνών σχέσεων είναι ίσως η εποχή των μεγαλύτερων ανατροπών. Ανατροπές που καταρρίπτουν δεδομένα και σταθερές με τις οποίες είχαμε συνηθίσει να πορευόμαστε ατομικά αλλά και συλλογικά ως κοινωνίες δυτικού κόσμου.

Την ίδια στιγμή η επέλαση του λαϊκισμού και η παράλληλη εγκαθίδρυση σε πολλές δυτικές χώρες, με προεξαρχουσες τις ΗΠΑ, ενός μοντέλου πολιτικού που φαινομενικα αντισυμβατικου και αντισυστημικού αλλά στην ουσία και την βάση του βαθια αναχρονιστικου, συντηρητικού και με ρατσιστική χροιά δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για περισυλλογή και ανασύνταξη των δυνάμεων εκείνων στον δυτικό κόσμο που ενώ αναγνωρίζουν τις παθογένειες και το οριο του συστήματος της παγκόσμιας διακυβέρνησης και Οικονομίας αδυνατούν να συνταχθούν με έναν Λόγο οχι μονο λαϊκίστικο και αφελή αλλα κυρίως καταστροφέα ολων των κερδών του δυτικού μοντέλου διακυβέρνησης , κερδών που κατακτήθηκαν ύστερα από κοινωνικούς αγώνες και θύματα. Η επέλαση του Τραμπ και ο κίνδυνος για την εγκαθίδρυση  λαικιστών ηγετών και χώρες της Ευρώπης με μεγάλη επιρρόη στην λήψη των αποφασέων στην Ευρωπαική Ένωση δεν αποτελεί απλά ένα ευχάριστο εκλόγικο διάλλειμα από την ‘κανονικότητα’ της διακυβέρνησης από πιο συστημικούς  πολιτικούς σχηματισμούς  η κεντροδεξία και η σοσιαλδημοκρατία άλλα ένα κοινωνικό ρήγμα και μια κραυγή απέχθειας μιας μεγάλης μερίδας  πληθυσμού όχι μόνο στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα αλλά κυρίως σε θεσμούς και αξίες που θεωρούσαμε δεδομένες και σταθερές για δεκαετίες, όπως τα ΜΜΕ.

 

Για αυτούς τους λόγους ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κρισιμότερος οσο ποτε. Μια ευρωπαϊκή ένωση που απαιτείται να απομακρυνθει απο τον γραφειοκρατικό βραχίονα αναπαραγωγής μιζέριας και να μετεξελιχθεί σε ενα σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης με επίκεντρο τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής κοινωνίας και κυρίως των πολιτών αυτών που νιώθουν ότι δεν αποτελούν μερος της κοινής Ευρωπαϊκής Κουλτούρας.

Με αφορμή τις διαπραγματευσείς που εξελλίσσονται ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς αλλά κυρίως και με τις εξελίξεις στις προεκλογικές περιόδους στην Ολλανδία και την Γαλλία συνειδητοποιεί και ο πιο αδαής παρατηρητής ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαικές Κυβερνήσεις αλλά και οι θεσμοί της Ευρωπαικής Ένωσης είναι ότι αδυνατούν να αποκωδικοποιήσουν την οργή, τα αιτήματα , και τις έντονες κοινωνικές ανισότητες που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στις κοινωνίες της Δύσης.  Όλοι εκείνοι που διατηρούν για τους ευατούς τους τα σκήπτρα της υψηλής πολιτικής και διανοήσης απαιτείται να αντιληφθούν ότι οι εποχές που ο ελιτισμός της πολιτικής επικοινωνίας, ο διδακτισμός των ελίτ απέναντι στις ‘’αμόρφωτες μάζες’’ των πληβείων έχει περάσει ανεπιστρεπτί.  Ο δυτικός κόσμος βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο και οι πολίτες των δυτικών κοινωνιών πρέπει να καταστούν κοινωνοί των οικονομικών και τεχνολογικών εξελιξέων.  Πρέπει να αντιληφθούν ότι ο δράστης τους  της δικής τους μιζέριας δεν είναι ο θαλασσοπνιγμένος πρόσφυγας των ακτών του Αιγαίου αλλά η αποτυχία των πολιτικών του ταγών να μετατρέψουν τον φόβο του σε ελπίδα, την οικονομική του δυσπραγία από μίσος στον Άλλον σε κινητήρια δύναμη που θα τον μετατρέψει σε αφέντη της δικής του τύχης.

Αν όλοι αυτοί που διαφεντεύουν τις τύχες το πλάνητη μας δεν καταλάβουν ότι η δική τους αλαζονεία και η δική τους επιδεικτικη ανικάνοτητα αντιμετώπισης των απόνερων της παγκοσμιοποιήσης στρώνουν τον δρόμο στην Λεπέν και στον Τραμπ τότε θα βρεθούν ενώπιον του δικού τους πολιτικού τέλους. Και αν αυτό για όλους εμάς μπορεί να είναι και αδιαφόρο για την την εξέλιξη και την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαικής Ένωσης είναι κομβικής σημασίας ζήτημα. Και σε αυτό το σημείο δεν έχουμε την πολυτέλεια να στεκόμαστε αδιαφόροι.

*Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Αποφοίτησε από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστήμιου. Μετά το πέρας των προπτυχιακών του σπουδών πραγματοποίησε Msc στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ , στην Μεγάλη Βρετανία. Ο τίτλος του μεταπτυχιακού ήταν Media, Culture and Society. Κατά την διάρκεια των σπουδών του πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στο Thomson Reuters.Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες, Real News , Hurriyet Daily News και τον τηλεοπτικό σταθμό Russia Today. Έχει αρθρογραφήσει σε ιστοσελίδες για θέματα πολιτικού ενδιαφέροντος όπως η Athens Voice και η real.gr. Αυτή την περίοδο αρθρογραφεί στην Ηuffigton Post.

*

Θα μπορούσε να σας αρέσει

Αφήστε μίαν απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα κοινοποιηθεί.