H Αλβανία σε πολιτικό αδιέξοδο

του Detjon Gjocaj *

0 172

Τον 19ο αιώνα η γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων χαρακτηρίστηκε ως η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης εξαιτίας των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών που επικρατούσαν με αιχμή του δόρατος το εθνικό ζήτημά. Δυο αιώνες   μετά  ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός  συνεχίζει να είναι επίκαιρος

Η παγκόσμια οικονομική ύφεση σε συνδυασμό με την πολίτικη κατάσταση και τις ιδιομορφίες του καπιταλισμού στα Βαλκάνια  έχουν βυθίσει τα κράτη σε μια πολυεπίπεδη κρίση, δημιουργώντας εκρηκτικό κλίμα σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Ένα από τα κράτη που αποδεδειγμένα είναι πιο επιρρεπές σε τέτοιου είδους κρίσεις, όπως αποδείχτηκε την δεκαετία του 90, είναι η γειτονική Αλβανία.

Η χώρα βρίσκεται σε πολιτικό τέλμα  τους τελευταίους μήνες και έχει τεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς κοινής γνώμης.  Ένα μηνά περίπου πριν από τις καθορισμένες βουλευτικές εκλογές, η πολιτική σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης (Συνασπισμού των Σοσιαλιστών του πρωθυπουργού  Έντι Ράμα), που κέρδισε τις εκλογές του 2013 με ποσοστό 57,63 %, έναντι 30,63 % του συνασπισμού της δεξιάς (με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Σαλι Μπερισα) και τις κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης του Λουλζίμ Μπασά – διάδοχος του Μπερίσα στην ηγεσία του δημοκρατικού κόμματος – οδηγεί την χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο. Κορύφωση της σύγκρουσης αποτελεί η απόφαση της αντιπολίτευσης να μην δηλώσει συμμέτοχη στις ερχόμενες εκλογές, εφόσον δεν έγινε δεκτό το αίτημά της για σύστασή υπηρεσιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών χωρίς τον Έντι Ράμα, διαδικασία που θα εγγυόταν  την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών του Ιουνίου σύμφωνα με την κεντροδεξιά.

Η αντιπολίτευση θέτει το ζήτημα της διαφθοράς και την πάταξη του εμπορίου των ναρκωτικών ως τις βασικές αιχμές της κριτικής της  στη παρούσα κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη  τακτική  δεν φαίνεται ωστόσο να συνάντα ευρεία  λαϊκή αποδοχή, κυρίως επειδή  εκφράζεται από έναν δοκιμασμένο  συνασπισμό κομμάτων που κυβέρνησε την χώρα από το 2005 έως το 2013. Σε μια συγκυρία που η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στη φτωχιά, με την ανεργία να είναι περίπου 15% και πάνω από 30% στους νέους. Οι μισθοί δεν αρκούν ούτε για τις βασικές ανάγκες, οι εργασιακές συνθήκες είναι σε άθλιο επίπεδο και η πλειοψηφία των νέων βρίσκει διέξοδο στην μετανάστευση,η  ιεράρχηση της διαφθοράς και της πάταξης των ναρκωτικών ψηλά  στην ατζέντα της αντιπολίτευσης φαίνεται να μην φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως προκύπτει και από την μικρή συμμετοχή του κόσμου στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που καλεί το τελευταίο διάστημα.

Η απόφαση όμως της  αντιπολίτευσης να μποϋκοτάρει τις εκλογές του Ιουνίου προκύπτει κυρίως και από την διαφωνία της με την  μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη που προάγει η κυβέρνηση και στηρίζουν  ΕΕ / ΗΠΑ. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων φαίνεται να τρομάζει ορισμένα   πολιτικά πρόσωπα που σύμφωνα με εκατέρωθεν κατηγορίες έχουν διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και το εμπόριο ναρκωτικών.

Η γενικότερη πολιτική και οικονομική κατάστασή τα τελευταία χρόνια έχει εντείνει την διαδικασία αποπολιτικοποίησης της κοινωνίας που σε μεγάλο βαθμό δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους δύο συνασπισμούς . Ένας στους δύο πολίτες δεν συμμετέχει καν στην εκλογική διαδικασία, ενώ συχνά συναντάμε  φαινόμενα ανταλλαγής της ψήφου για λίγα χρήματα.

Σε περίπτωση ομαλής διεξαγωγής των εκλογών – με την συμμετοχή της αντιπολίτευσης – σε άλλη ημερομηνία, ο σοσιαλδημοκρατικός συνασπισμός συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να ξανακερδίσει τις εκλογές. Το πλεονέκτημα του κυβερνητικού συνασπισμού προκύπτει από  την συμμετοχή σε αυτόν του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την διαδικασία Ένταξης ( LSI ). Το κόμμα του Νεοεκλεγμένου Πρόεδρου της Δημοκρατίας  Ιλίρ Μέτα αποτελεί το ρυθμιστή της πολιτικής ισορροπίας μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων ( PD = Δημοκρατικό κόμμα και PS = Σοσιαλιστικό κόμμα ). Συμμετείχε στην απερχόμενη κυβέρνηση Ράμα – 10% στις τελευταίες εκλογές στο πλαίσιο του Συνασπισμού -,  ενώ την περίοδο 2009-2013 συγκυβέρνησε με τον κεντροδεξιό συνασπισμό του τότε πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως στελέχη του  LSI είχαν πρωταγωνιστήσει στο οικονομικό σκάνδαλο του 2011 που είχε σηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα την εν ψυχρώ δολοφονία 4 πολιτών σε αντικυβερνητική διαδήλωση στις 21 Ιανουαρίου 2011 στα Τίρανα.

 

* Ο Detjon Gjocaj είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Νεότερης Ιστορίας του Παντείου

 

 

Θα μπορούσε να σας αρέσει

Αφήστε μίαν απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα κοινοποιηθεί.