Η Σαουδικη Αραβια αντιμετωπη με τις αντιφασεις της

Συντακτική ομάδα του Nonaligned

0 48

Δύο βομβιστές αυτοκτονίας προτίμησαν να ανατιναχτούν κατά την διάρκεια μάχης με τις δυνάμεις ασφαλείας στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.  Νωρίτερα φέτος, άλλοι δύο τρομοκράτες που πρόσκεινται  στο Ισλαμικό Κράτος σκοτώθηκαν σε ανάλογο περιστατικό. Το βασίλειο που είχε καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την απειλή της Αλ Κάιντα το πρώτο μισό της δεκαετίας του 2000, από το 2014 έχει γίνει και επίσημα στόχος του Ισλαμικού Κράτους.

Η ασφάλεια σε ένα περιβάλλον σαν αυτό της Μέσης Ανατολής, είναι έτσι και αλλιώς δύσκολη υπόθεση για οποιοδήποτε κράτος. Για την Σαουδική Αραβία, η επιδίωξη της ασφαλείας είναι ακόμα πιο δύσκολη λόγω του υπερβολικού φόβου για οποιαδήποτε σημάδι αύξησης της επιρροής των Σιιτών στην περιοχή που έχει εμπλέξει την χώρα σε ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος με το Ιράν. Και αν η αιματηρή επέμβαση στο Μπαχρέιν κατά την διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης εκπλήρωσε το στόχο της και κράτησε την Σουνιτική μειοψηφία στην εξουσία, δεν συνέβη το ίδιο τα επόμενα χρόνια.

Στην Συρία ουσιαστικά η Σαουδική Αραβία είναι πλέον εκτός παιχνιδιού. Ο μεγάλος της αντίπαλος, το καθεστώς Άσαντ είναι ακόμα σε θέση να παίζει ένα σημαντικό ρόλο για το μέλλον της χώρας, ενώ το σχέδιο για την δημιουργία ενός «μετριοπαθούς» ισλαμικού μετώπου της αντιπολίτευσης καιρό τώρα έχει αποτύχει. Παράλληλα η επέμβαση εναντία στους  Χούτι στην Υεμένη δεν έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει την εξουσία της υποστηριζόμενης από τους Σαουδάραβες κυβέρνησης. Μοιάζει πολύ περισσότερο με μια αντιεξέγερση καταδικασμένη να φτάσει σε τέλμα λόγω της έλλειψης πολιτικής ευελιξίας του συνασπισμού του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία.

Η παράδοση του Ουαχαμπίσμου δεν είναι απλά η κυρίαρχη κουλτούρα στην Σαουδική Αραβία. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μηχανισμού διακυβέρνησης αλλά και βασικός πυλώνας νομιμοποίησης του αυταρχικού καθεστώτος. Αντιμέτωποι με το πρόβλημα της ισλαμικής τρομοκρατίας αλλά ταυτόχρονα πιστοί σε μια πολύ συντηρητική εκδοχή του Ισλάμ ,οι Σαουδάραβες υιοθέτησαν μια πρωτότυπη αλλά για πολύ καιρό αποτελεσματική προσέγγιση: ο στόχος του ριζοσπαστικού Ισλάμ στην Σαουδική Αραβία κηρύχθηκε εκπληρωμένος – το ερώτημα μεταφέρθηκε για το εξωτερικό. Ακόμα και η ανάπτυξη των Αμερικανικών στρατευμάτων στον πόλεμο του Κόλπου εγκρίθηκε από την θρησκευτική ηγεσία.

Σε μια κοινωνία που οι κρατικοί και μη-κρατικοί δρώντες είναι σε μια πιο περίπλοκη σχέση από οτι στην Δάση, μια σειρά κληρικών και επιχειρηματιών ενίσχυσε τον σκοπό του ριζοσπαστικού Ισλάμ διεθνώς. Μοιράζοντας χρήματα στο εξωτερικό, σημαντικό κομμάτι της ιδιότυπης Σαουδαραβικής ελίτ ενίσχυσε το προφίλ της και εξασφάλισε έναν μηχανισμό άμυνας απέναντι στην άνοδο της κριτική ριζοσπαστικών θρησκευτικών κύκλων. Ταυτόχρονα, εξασφάλιζε οτι αυτές οι πιο ριζοσπαστικές τάσεις στο εσωτερικό θα εκτονωνόταν σε μάχες και σκοπούς που θα συνέβαιναν εκεί που δεν μπορούσε να απειληθεί το καθεστώς.

Με βάση την επίσημη πρόβλεψή του ΔΝΤ το έλλειμμα για το 2016 αναμενόταν στο 13% του ΑΕΠ, κάνοντας αναγκαία την συνέχιση του προγράμματος περικοπών με στόχο την μείωση στο 9.5% φέτος. Η σχεδόν απόλυτη εξάρτηση από το πετρέλαιο, η πολιτική παροχών για να νομιμοποιηθεί η δυναστεία των Σάουντ αλλά και η ανάγκη τήρησης των αυστηρών κανόνων του Ουαχαμπίσμου έχουν πυροδοτήσει έντονη ανησυχία για το μέλλον της Σαουδαραβικής οικονομίας. Διχασμένοι ανάμεσα στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και στο φόβο για πολιτική αλλαγή που μπορεί να προκαλέσουν οι κυβερνώντες θα έχουν πάντα στο μυαλό τους τον τρόπο που οι ΗΠΑ τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια του Χόσνι Μουμπάρακ και θα συνεχίσουν να είναι δύσπιστοι για την Δύση.

Με υπαρξιακά ερωτήματα για τα καλά στο τραπέζι (το 2030 υπολογίζεται οτι η χώρα θα πρέπει να εισάγει πετρέλαιο για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες) για  τη Σαουδική Αραβία, το πρόβλημα της τρομοκρατίας είναι σύμπτωμα μιας πολύ μεγαλύτερης κρίσης που υποβόσκει.

Θα μπορούσε να σας αρέσει

Αφήστε μίαν απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα κοινοποιηθεί.