“Κάθε ελεύθερη γυναίκα είναι μια ελεύθερη χώρα”: Δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών από το ΥPJ.

0 64

«Στις 8 Μαρτίου 1857, 129 γυναίκες που δούλευαν σε εργοστάσια κάηκαν ζωντανές εξαιτίας της αντίδρασής τους στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας τους. Ενώ η νοοτροπία που ευθύνεται για το κάψιμο αυτών και πολλών άλλων γυναικών υπάρχει ακόμα σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, η αντίσταση των γυναικών συνεχίζει τον αγώνα για την καταστροφή αυτής της νοοτροπίας”.

“ Ως YPJ, γιορτάζουμε την 107η την Παγκόσμια Ημέρα Εργασίας των Γυναικών με όλες της γυναίκες του κόσμου, τις μητέρες των μαρτύρων και των μαχητών ελευθερίας. Όπως αφήνουμε πίσω μας το 107ο έτος, οι γυναίκες κουβαλάνε στην πλάτη τους την παρακαταθήκη αντίστασης γυναικών όπως η Roza Luxembourg, Clara Zetkin, Zarif, Besê, Leyla Qasim, Berîtan, Sîlan, Zilan, Sara, Arîn Mîrkan, Özgür Efrîn, Jiyan Rojhilat και η Destina Başûr. Αυτή την στιγμή που η γυναικεία αντίσταση βρίσκετε σε άνοδο, ως YPJ, επαναλαμβάνουμε την υπόσχεσή μας με αφορμή αυτή την επέτειο και δηλώνουμε τον σεβασμό μας σε όλες τις μάρτυρες που έπεσαν στον αγώνα. Σε αυτό το πλαίσιο, δηλώνουμε ότι ο αγώνας των γυναικών θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.

Σήμερα συνεχίζουμε να βλέπουμε ότι αυτή η νοοτροπία των αντρών και των κυβερνήσεων, να βλέπουν τις γυναίκες ως περιουσία, υπάρχει σε όλο τον πλανήτη, αλλά ειδικά στην Μέση Ανατολή, όπου οι κυβερνήσεις βλέπουν τις γυναίκες ως λάφυρα του πολέμου. Αυτή η νοοτροπία προσπαθεί διαιωνήσει την πατριαρχία μέσω της επιβολής του στις γυναίκες, πράγμα που σημαίνει ότι πάντα θα πρέπει να είμαστε έτοιμες για τον αγώνα.

Το YPJ, με την ελευθεριακή του νοοτροπία, έχει αγωνιστεί ακούραστα στην Ροζάβα για 7 χρόνια. Το YPJ έχει κάνει ιστορικά βήματα και τεράστια πρόοδο. Έχει κερδίσει την πολιτική βούληση των ανθρώπων και φέρνει στην ζωή μια δημοκρατική νοοτροπία για το έθνος (αντί-εθνικιστική, αντι-καπιταλιστική και υπέρ της απελευθέρωσης της γυναίκας). Ταυτόχρονα  με την δημιουργία των θεμελίων για μια ελεύθερη και ίση ζωή το YPJ συνεχίζει να εμπλουτίζει την επανάσταση με νέες τακτικές και προσεγγίσεις στην στρατιωτική πλευρά, και έτσι γίνεται μια μεγάλη δύναμη.

Η συνειδητοποίηση ότι “κάθε ελεύθερη γυναίκα είναι μια ελεύθερη χώρα” είναι η θεμελιώδης αρχή και στόχος του YPJ. Το YPJ κατάφερε να σώσει χιλιάδες Άραβισσες, Κούρδισσες, Σύριες και Γιαζίντι γυναίκες από την κυριαρχία και τον φασισμό του Daesh (Ισλαμικού Κράτους), και γιορτάζει επισης την 8 Μαρτίου με στόχο να ελευθερώσει τις γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονται στην Ράκα υπό την κατοχή του Daesh. Θα αφιερώσουμε σαν δώρο αυτό το επίτευγμα στις μάρτυρες της 8ης Μαρτίου αλλά και σε όλες τις γυναίκες.

Είναι πλέον πολύ καλύτερα κατανοητό ότι η ισχυρότερη γυναίκα είναι αυτή που οργανώνεται και υπερασπίζεται τον εαυτό της. Με την εμπειρία που έχουμε κερδίσει κατά την διάρκεια των 7 χρόνων της Επανάστασης στην Ροζάβα και την εμπειρία της ιστορικής κληρονομιάς στην οποία βασίζεται η οργάνωσή μας, το YPJ, είναι σε θέση να διαδώσει αυτή την γνώση σε όλες τις γυναίκες.

Το YPJ κάλεσε όλες τις γυναίκες να ενώσουν τους αγώνες τους για ελευθερία και είπε ότι έχουν καθορίσει τον αγώνα τους στα παρακάτω 7 σημεία:

1) Ο ηγέτης μας Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που έχει εθνικό και ιστορικό ρόλο στον αγώνα για την ελευθερία των γυναικών, κρατείται αιχμάλωτος μιας διεθνούς συνωμοσίας και βρίσκεται σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης και απάνθρωπων βασανιστηρίων για 18 χρόνια σε τουρκική φυλακή. Καλούμε όλες τις γυναίκες, να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στα βασανιστήρια και την απομόνωση και να προσεγγίσουν το ζήτημα αυτό ως βασική τους υποχρέωση.

 

2) Οι γυναίκες στην Μέση Ανατολή, αντιμετωπίζουν σήμερα τη σφαγή σε προσωπικό και πολιτισμικό επίπεδο. Ένας κοινός μηχανισμός άμυνας και ασφάλειας  απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο πρέπει να εδραιωθεί. Κάθε γυναίκα πρέπει να είναι μέρος ενός ιδεολογικού αγώνα απέναντι σε κάθε μορφή κυριαρχίας, ειδικά απέναντι στο Daesh, και κάθε γυναίκα πρέπει να έχει ένα βασικό καθήκον, αυτό της αύξησης της άμυνας των γυναικών.

 

3) Το YPJ είναι έτοιμο να μοιραστεί τις εμπειρίες του με όλες τις γυναίκες που έχουν το κουράγιο να αντισταθούν.

 

4) Οι γυναίκες και τα παιδία είναι τα μεγαλύτερα θύματα όλων των πολέμων και των συγκρούσεων. Επηρεάζονται στις σφαίρες τις μετανάστευσης, της οικονομίας, της άμυνας και της κοινωνικής ζωής. Για να μπορέσουμε να είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, κάθε γυναίκα πρέπει να πολεμήσει και να σταθεί απέναντι στην θυματοποίηση.

 

5) Το YPJ δεν είναι μόνο η άμυνα των Κούρδων γυναικών αλλά όλων των γυναικών της Ροζάβα. Πολλές μαχήτριες από διαφορετικά έθνη και διαφορετικές θρησκείες βρίσκονται στις τάξεις του YPJ και πολλές από αυτές έχουν γίνει μάρτυρες. Ο στόχος του YPJ είναι να γίνει μια διεθνιστική δύναμη άμυνας και αυτό πρέπει να ενισχυθεί επιπλέον.

 

6) Ως γυναίκες που έχουμε καταφέρει πολλά αντιμετωπίζουμε σοβαρές και μεγάλες απειλές. Καλούμε όλες τις γυναίκες να εντείνουν τον αγώνα τους για την δημιουργία ενός δημοκρατικού έθνους, εξουδετερώνοντας αυτές τις απειλές. Κάθε γυναίκα μπορεί να προσφέρει πολλά σε αυτό τον στόχο.

 

7) Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συντρίψουμε την νοοτροπία κυριαρχίας των ανδρών μόνο μέσω του κοινού μας αγώνα και ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια δημοκρατική νοοτροπία, ηθικό πολιτισμό και ελεύθερη ζωή καθώς θα την νικάμε. Γιορτάζουμε την 8η Μαρτίου όλων των γυναικών.

Θα μπορούσε να σας αρέσει

Αφήστε μίαν απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα κοινοποιηθεί.