Ο Xi Jinping, αρχηγός του μεγαλύτερου κομμουνιστικού κόμματος και υπερασπιστής του παγκόσμιου εμπορίου

0 100

Tην Τρίτη, ο πρόεδρος της Κίνας και αρχηγός του κινέζικου κομμουνιστικού κόμματος, Xi Jinping, μίλησε στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός. Είναι πρώτη φορά που κινέζος ηγέτης προχωράει σε μια τέτοια κίνηση, αλλά ο Xi, ισοφάρισε την απουσία ετών, με την παρουσία του ως υπέρμαχος του παγκόσμιου εμπορίου και της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής τάξης.

Ο Xi, αντιμετωπίστηκε απο την παγκόσμια ελίτ, ως ο αντί-Τράμπ. Ο Ίαν Μπρέμερ της ομάδας της Ευρασίας το χαρακτήρισε ως μια επιτυχία σε όλα τα επίπεδα στο twitter και στην συνέχεια πρόσθεσε “καταλαβαίνεις πως ο καπιταλισμός είναι σε κρίση όταν η Κίνα μετατρέπεται σε ηγέτη της ελεύθερης αγοράς.

Ο Dr Nariman Behravesh, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit είπε, ο πρόεδρος Xi, προχώρησε στην δυναμική υπεράσπιση της παγκοσμιοποίησης. Από την πλευρά του, ο Carl Bildt, πρώην υπουργός εξωτερικών και πρωθυπουργός της Σουηδίας δήλωσε στο twitter, οτι υπάρχει κενό στην παγκόσμια ηγεσία και είναι ξεκάθαρο πως ο Xi θέλει να το καλύψει εκτιμώντας πως το πράττει με κάποια επιτυχία.

Με πολλούς τρόπους συνεχίζεται ένα επεισόδιο που ξεκίνησε με την εκλογή Τράμπ. Τα κρατικά κινεζικά media έχουν προειδοποιήσει πως ο νέος ηγέτης θέλει να διατηρήσει και όχι να αποδυναμώσει την υπάρχουσα παγκόσμια τάξη. Παρ όλα αυτά, η ειρωνία παραμένει, όχι μόνο επειδή η Κίνα έχει υποδαυλίσει τους περιορισμούς στην παγκόσμια τάξη επί δεκαετίες αλλά επειδή ο Xi αναμένοντας αυτή τη κριτική είπε στην ομιλία του “ Η Κίνα θα ενθαρρύνει ενα καθρορισμένο και ευνοικό περιβάλλον για επενδύσεις. Θα επεκτείνουμε τη πρόσβαση στις αγορές για ξένους επενδυτές, θα οικοδομήσουμε υψηλού επιπέδου ζώνες εμπορίου πιλοτικά, θα ενδυναμώσουμε τη προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και θα αναβαθμίσουμε το κινεζικό εμπόριο κάνοντας το πιο διαφανές και καλύτερα ρυθμισμένο.

Όταν η συζήτηση φτάνει στο εμπόριο, οι ξένες επιχειρήσεις στη Κίνα, αντιμετωπίζουν μια σειρά περιοριστικών πολιτικών, έλλειψη πρόσβασης στην αγορά και υποχρεωτικές συμπράξεις με κινεζικές εταιρίες. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, έχουν καταγγείλει την Κίνα στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για αθέμιτο ανταγωνισμό. Με πολλούς τρόπους η εξαγωγική ισχύς της Κίνας είναι προϊόν του προστατευτισμού της.

Παρ όλα αυτά, αν ο Τράμπ δεν αλλάξει θέση για τη παγκοσμιοποίηση, η Κίνα θα είναι η μόνη χώρα που θα “κάνει παιχνίδι”. Αυτή ήταν και η δήλωση του Anthony Scaramucci, συμβούλου του Trump, ο οποίος ισχυρίζεται πως πούλησε την επενδυτική του εταιρία, λίγα μόνο 24αρα πρίν την ορκομωσία του νέου προέδρου και ο μοναδικός απο την ομάδα του Trump που ήταν παρών στο Νταβός.

 

Εξήγησε πως το δόγμα “Πρώτα η Αμερική” στην οικονομική πολιτική θα μπορούσε να είναι καλό για τον υπόλοιπο κόσμο: η αύξηση μισθών στις ΗΠΑ, είπε θα “είναι καλή για τον κόσμο” γιατί η αγοραστική δυαντότητα θα περάσει έξω από τα αμερικανικά σύνορα και θα ενισχύσει την παγκόσμια ανάπτυξη. (Είναι ασαφές πως το σκίσιμο των εμπορικών συμφωνιών και η απειλή με εμπορικούς πολέμους, στους οποίους δεσμεύονται να προχωρήσουν ο Τραμπ και η ομάδα του, θα προκαλέσει τίποτε περισσότερο από μακελειό στην αμερικανική αγοραστική δυνατότητα, αλλά δεν έει σημασία… Επίσης, αν και ο Xiείπε στην ομιλία του “κανείς δεν θα βγει νικητής από έναν εμπορικό πόλεμο” ο Scaramucci εμφανίστηκε πεπεισμένος πως οι ΗΠΑ θα κέρδιζαν έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.)

Με πολλούς τρόπους” είπε ο Scaramucci, ο νέος πρόεδρος “εκπροσωπεί μία ελπίδα για την παγκοσμιοποίηση”. Με τον ίδιο τρόπο που ο Xi Jinping είναι ελπίδα για τον πολυπολιτισμικό διεθνισμό.

Ο Scaramucci βρήκε επίσης χρόνο να συναντηθεί με τον Kirill Dmitriev, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, στο οποίο οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις το 2015. Επίσης έδωσε συνέντευξη στοTASS, στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο και είπε πως οι δυτικές κυρώσεις στην Ρωσία ήταν αναποτελεσματικές “λόγω της ρωσικής κουλτούρας. Νομίζω πως οι Ρώσοι θα έτρωγαν και χιόνι αν έπρεπε να το κάνουν. Οπότε για μένα, οι κυρώσεις σφυρηλάτησαν το έθνος με τον πρόεδρο”. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, απάντησε πως “οι ρώσοι δεν αρέσκονται να τρώνε χιόνι, αλλά πολύ γευστικά εδέσματα φτιαγμένα στη Ρωσία, από τα οποίο έχουμε ολοένα περισσότερα χάρη στις κυρώσεις”.

Τουλάχιστον, σε έναν κόσμο που έρχεται τα πάνω κάτω όπου ο Xi Jinping είναι ο σωτήρας της παγκοσμιοποίησης και “η Κίνα θα ενισχύσει σθεναρά ένα εξωτερικό περιβάλλον για κοινή ανάπτυξη” ενώ ο εκλεγμένος πρόεδρος καταφέρεται κατά του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης, υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα τα οποία παραμένουν σταθερά όπως τα σκάγια του Κρεμλίνου.

Πηγή: Foreign Policy

Μετάφραση: Συντακτική ομάδα του Nonaligned

 

Θα μπορούσε να σας αρέσει

Αφήστε μίαν απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα κοινοποιηθεί.