Το βουνό του Sinjar, οι Κούρδοι και οι Τούρκοι

του Dilshad Abdullah

0 30

Το Ερμπίλ, είναι μια περιοχή του Ιράκ – σε μια συνάντηση της 8ης Μαΐου σε συνάντηση με τον Τούρκο πρέσβη στην Βαγδάτη, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος και ο μόνιμος αρχηγός των Σουνιτών Osama al-Nujaifi δήλωσε ότι ο ρόλος του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν(PKK) στο Ιράκ είναι καταστροφικός και το PKK αποτελεί μια απειλή για την ευρύτερη περιοχή, ακριβώς όπως είναι και το Ισλαμικό Κράτος.

Οι αρχές του Ιράκ έχουν τονίσει την ανάγκη επιστροφής στη διπλωματίας με κάθε τουρκική εισβολή στο Ιράκ μετά τις τουρκικικές αεροπορικές επιθέσεις της 25ης Απριλίου στις δυνάμεις του PKK στα βουνά του Sinjar. Παρ’ όλα αυτά, ένα μέλος του τοπικού κοινοβουλίου του Sinjar, ο Majed Sinjari, δεν απέκλεισε την ύπαρξη μιας νέας σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο πλευρές στο μέλλον. Ο Sinjari, μιλώντας στο Al Monitor δήλωσε « Η κλιμάκωση και η αίσθηση υπεροχής θα προκαλέσουν φθορά και στις δύο πλευρές. Αν οι επιθέσεις συνεχισθούν και η Τουρκία επιχειρήσει μια χερσαία απόβαση, η ρητορική μας θα αλλάξει και θα υπάρξει μια ένοπλη σύγκρουση»

Το ιρακινό κοινοβούλιο, η ιρακινή κυβέρνηση, όπως και ο υπουργός του ΚRG που ανήκει στους Peshmerga και πολλές ακόμα πολιτικές δυνάμεις καταδίκασαν την αεροπορική επιδρομή των Τούρκων στο Sinjar, η οποία στόχευε και δυνάμεις των   Peshmerga που βρίσκονταν κοντά με τα μέλη του PKK που χτυπήθηκαν. Αποτέλεσμα η δολοφονία πέντε μελών των Peshmerga και ο τραυματισμός ακόμα εννιά μελών του.

Σε ένα διάβημα τύπου, ο κούρδος σύμβουλος ασφαλείας του Mansour Barzani ανέφερε πως οι τουρκικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο Sinjar αποτέλεσαν (δυσάρεστη) έκπληξη για KRG και απαιτούσε εξηγήσεις από την Άγκυρα.

Ο Sinjari κλήθηκε στην Βαγδάτη να συνεργαστεί με τον Ερμπίλ ώστε να εκδιωχθούν τα μέλη του PKK και οποιασδήποτε άλλης μη ιρακινής δύναμης από την επικράτεια του, υποστηρίζοντας πως η παρουσία του PKK αποτελεί μια καλή δικαιολογία για την επέμβαση της Τουρκίας στο εσωτερικό του Ιράκ ενώ πρόσθεσε πως « η Βαγδάτη πρέπει να εκμεταλλευτεί τη παρουσία του συνασπισμού των ΗΠΑ ώστε να εκδιώξουν τον PKK απο το Ιράκ και να πιέσουν την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη  Bashiqa ώστε να μην ασκείται πίεση στην ιρακινή επικράτεια».

Ο Sinjari έδειξε ότι η ιρακινή κυβέρνηση προμηθεύει τον PKK -που συνεργάζεται  με τις μονάδες άμυνας του Sinjar- με οπλισμό, χρήματα και στρατιωτικό εξοπλισμό. Υπάρχει μια επικοινωνία με πολλούς Yazidi που ανήκουν στον PKK και τώρα σχετίζονται με την PMU οι οποίοι χρηματοδοτούνται απευθείας από την Βαγδάτη

Ο Sinjari επίσης δήλωσε πως η απειλητική γλώσσα των Τούρκων έχει ως στόχο την άσκηση πίεσης στην ιρακινή κυβέρνηση ώστε να σταματήσει να χρηματοδοτεί τον PKK αλλά και να εκδιώξει τα μέλη του από την επικράτεια του. Από την πλευρά του,ο Brig. Halku Hikmat, γενικός διοικητής πληροφοριών στην κυβέρνηση του KRG, δήλωσε ότι η παρουσία του PKK(στο ιρακινό Κουρδιστάν) είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Επίσης πρόσθεσε πως ο PKK αποτελεί μια τρομοκρατική οργάνωση και πως εάν η Τουρκία επιθυμεί στο μέλλον να πάρει μέτρα κατά του PKK, πρέπει να υπάρχει μια μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στη Τουρκία και τους Peshmerga ώστε να αποφευχθεί μια νέα επίθεση των Τούρκων στους Κούρδους του Ιράκ.

Επίσης, προσέθεσε, πως έχει ζητηθεί από τα μέλη του PKK να αποσυρθούν από τα βουνά του Sinjar. Η HPS δημιουργήθηκε από τον PKK στα βούνα του Sinjar όταν το Ισλαμικό Κράτος έλεγξε τις πόλεις και τα χωρία που κατοικούσαν οι Yazidi, στις αρχές του Αυγούστου του 2014. Οι μαχητές του HPS εκπαιδεύονται από τον PKK, που καθοδηγούν άμεσα αυτές τις δυνάμεις στα όρη του Sinjar.

O Hikmat δήλωσε πως μετά τους βομβαρδισμούς στο Sinjar, ο τούρκος σύμβουλος στο Κουρδιστάν, ο τούρκος Πρωθυπουργός αλλά και ο τούρκος Πρόεδρος εξέφρασαν την άρνηση τους για το ότι οι peshmerga χτυπήθηκαν από τους βομβαρδισμούς ενώ τόνισε πως τόσο για την Άγκυρα όσο και για το Ερμπίλ μια τέτοια εμπλοκή δεν πρόκειται να ξανασυμβεί στο μέλλον και είναι ανεπιθύμητη.

Ο αρχηγός του HPS, Kandil Sinjari , δήλωσε ότι η Τουρκία είναι πιθανό να επέμβει με χερσαίες δυνάμεις κατά των μαχητών της HPA στο Sinjar ενώ προσέθεσε πως είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε νέα πολεμική επίθεση. «Η αντίσταση μας σε κάθε μελλοντική επίθεση των Τούρκων θα περιλαμβάνει κινητοποίηση πληθυσμών και στρατιωτική αντίσταση. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας απέναντι στους Τούρκους. Είμαστε έτοιμοι για αυτή τη σύγκρουση και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα».

Ο τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, επανέλαβε πρόσφατα πως πρόθεση της Τουρκίας είναι η μάχη κατά του PKK στο Sinjar.

Ο Kandil Sinjari, κατηγόρησε την Άγκυρα για στήριξη στο Ισλαμικό Κράτος, «Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία μας επιτίθεται, όταν το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στα βουνά του Sinjar, το τουρκικό κράτος τους υποστήριζε. Όσον αφορά την παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα της περιοχής θα την πολεμήσουμε ακόμα και αν η Άγκυρα δεν το επιθυμεί. Αν ο στόχος της Τουρκίας, ήταν ο περιορισμός της παρουσίας του Ισλαμικού Κράτους, θα μας είχε βοηθήσει στη μάχη μας κατά της τρομοκρατίας.\

Ο αρχηγός των Peshmerga, Jamal Murtaka, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να παρατάξουν δυνάμεις στο Sinjar « Οι ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να παρατάξουν δυνάμεις στο Sinjar στο μέλλον» ενώ συμπλήρωσε πως αυτό μπορεί να προκαλούσε κάποια δευτερεύοντα προβλήματα με το PKK»

Καλά πληροφορημένες πηγές από την ιρακινή κυβέρνηση επανέλαβαν ότι οι μια νέα τουρκική επέμβαση θα προκαλούσε την KRG και την ιρακινή κυβέρνηση ώστε να χρησιμοποιήσουν την αμερικάνικη παρουσία και να εκδιώξουν τον PKK από το Sinjar. Την ίδια ώρα, άλλα πολιτικά κόμματα αναζητούν να εφαρμόσουν ένα σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα σε Βαγδάτη και Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θα προφύλασσαν το Ιράκ από κάθε προσπάθεια εξωτερικής παρέμβασης.

Πηγή: Al Monitor

Μετάφραση; Συντακτική Ομάδα του Nonaligned

 

Θα μπορούσε να σας αρέσει

Αφήστε μίαν απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα κοινοποιηθεί.