Μην μας εγκαταλείψετε, μόλις νικήσουμε το ISIS

του Sinam Mohamad

0 64

Στο παρελθόν, όλοι αυτοί που από εμάς που παλεύουν να διατηρήσουν ένα κομμάτι δημοκρατίας στη Βόρεια Συρία έχουν δεί ως σωσίβιο σωτηρίας την ανακοίνωση της αμερικάνικης διοίκησης Trump περί άμεσου εξοπλισμού των ανδρών και των γυναικών που αποτελούν την ραχοκοκαλία του SDF. Αυτές οι δυνάμεις έχουν αποτελέσει για τις ΗΠΑ την πιο σημαντική και αποτελεσματική συμμαχική δύναμη στο πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Αυτό είναι κάτι που έχουμε δει επαναλαμβανόμενα τα τρία τελευταία χρόνια, όταν οι πολιτοφυλακές μας πολεμούσαν το Ισλαμικό Κράτος και το νικούσαν, όταν έδιναν άνισες μάχες και τις κέρδιζαν παρά την έλλειψη συμμαχιών αλλά και βαρύ οπλισμού. Οι δικές μας δυνάμεις έχουν καταφέρει να οδηγήσουν τους τζιχαντιστές εκατοντάδες μίλια μακριά ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο όριο της απώλειας ακόμα της Ράκα. Το Ισλαμικό Κράτος δεν θα παραδωθεί εύκολα και η μάχη της Ράκα θα είναι σκληρή και επίπονη. Σε αυτή τη μάχη, η στρατιωτική βοήθεια θα είναι κρίσιμη.

Αλλά όσο ο πρόεδρος Τραμπ ετοιμάζει την επόμενη βδομάδα συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν- που δεν είναι φίλος των Κούρδων στη Συρία ή στη χώρα του- ζητούμε απο τον αμερικάνο πρόεδρο και τον κόσμο να μην ξεχνούν τις θυσίες των Κούρδων μαχητών και τη σημασία του μοναδικού δημοκρατικού συστήματος για το οποίο έχουμε δουλέψει σκληρά ώστε να χτίσουμε μια δημοκρατία στην περιοχή της Βόρειας Συρίας, γνωστή με το όνομα Ροζάβα.

Παλεύουμε το Ισλαμικό Κράτος γιατί αυτό είναι το σωστό, αλλά έχουμε πληρώσει ακριβά για αυτές τις νίκες. Έχουμε ήδη χάσει χιλιάδες νέους άντρες και γυναίκες στις μάχες κατά του ΙΚ και ξέρουμε πως θα χάσουμε πολλές ακόμα χιλιάδες στη μάχη κατά της Ράκα. Όταν κερδίσουμε αυτή τη μάχη, οι ΗΠΑ θα ενδώσουν στην πίεση των Τούρκων και θα μας εγκαταλείψουν, παρά τις θυσίες μας;

Τις τελευταίες βδομάδες, η Τουρκία έχει εξαπολύσει αεροπορικούς βομβαρδισμούς προκαλώντας το θάνατο πολλών μαχητών μας, των οποίων η αποστολή είναι να αντισταθούν στο Ισλαμικό Κράτος αλλά και προκαλώντας την ανάπτυξη αμερικάνικων δυνάμεων με στόχο την προστασία των μονάδων μας και την επίτευξη ειρήνης στη περιοχή ως ένδειξη αλληλεγγύης. Αλλά τι θα γίνει, όταν η Ράκα θα έχει απελευθερωθεί και οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν την Συρία;

Θα σταθεί η Αμερική στο πλάι μας αν ο κ. Ερντογάν κάνει πράξη τις απειλές του και εισβάλει στη Συρία προκαλώντας μια γενοκτονία στη Ροζάβα απλά και μόνο επειδή το καθεστώς του δεν μπορεί να ανεχθεί μια πλουραλιστική δημοκρατία που περιλαμβάνει τους Κούρδους δίπλα στη πόρτα του;

Η τουρκική επιθετικότητα είναι απόρροια της σύγκρουσης που ο Ερντογάν έχει στο εσωτερικό της χώρας του με τους Κόυρδους της Τουρκίας. Ο κ. Ερντογάν ισχυρίζεται πως εμείς αγωνιζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα κουρδικό εθνικιστικό θύλακα από τον οποίο οι Κούρδοι του PKK, με τον οποίο ο Ερντογάν έχει ένα χρόνιο πόλεμο, θα είναι έτοιμοι να απειλήσουν την Τουρκία.

Αλλά ο δικός μας στόχος δεν είναι το Κουρδικό κράτος. Οι άντρες και οι γυναίκες μας, παλεύουν με δυνάμεις συριακές και αραβικές. Οι δυνάμεις μας δεν είναι ο PKK. Δεν επιθυμούμε μια σύγκρουση με την Τουρκία, ένα δυναμικό εχθρό, αλλά την εδραίωση μιας δημοκρατικής συνομοσπονδίας στην Συρία. Θεωρούμε ότι η καλύτερη λύση για την Τουρκία είναι  η επανεκκίνηση των ειρηνευτικών διαδικασιών με τους Κούρδους εκεί και να αποδεχθούν ότι ένας σταθερός σύμμαχος στο νότο θα ήταν μια καλύτερη λύση από ότι μια χώρα κυριαρχούμενη από το σεχταριστικό μίσος.

Δεν παλεύουμε μόνο απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος- ή όπως λαθεμένα ισχυρίζονται απέναντι στη Τουρκία- αλλά παλεύουμε και για την δημοκρατία, για μια δίκαια κοινωνία που θα περιλαμβάνει  τους Άραβες, τους Σύρους ,τους Κούρδους, τους Τουρκμένους και άλλες εθνοτικές ομάδες που κατοικούν σε διάφορες περιοχές της Συρίας. Επιθυμούμε μια χώρα που όλοι και όλες θα έχουμε ίσα δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο. Σε όποια πόλη έχουμε απελευθερώσει από το Ισλαμικό Κράτος, είτε κατοικούν Κούρδοι ή και όχι, έχουμε δώσει το δικαίωμα στο τοπικό πληθυσμό να εκλέξει τις δικές του δημοκρατικές κυβερνήσεις.

Η δημοκρατία μας, όπως κάθε άλλο υγιές πολιτικό σύστημα, είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Δεν δηλώνουμε ότι τα έχουμε καταφέρει με τελειότητα. Χρειάζεται χρόνο ώστε οι άνθρωποι να μάθουν τις απαραίτητες συνήθειες μιας δημοκρατικής συμβίωσης και συνεργασίας. Αλλά, πιστεύουμε ότι το σύστημα μας θα μπορούσε να προσφέρει ένα βιώσιμο μοντέλο για μια μελλοντική ενιαία ομοσπονδία, εντός της οποίας μια κυβέρνηση που θα ενώνει θα προσπαθεί να απαλύνει τους εθνοτικούς και θρησκευτικούς διαχωρισμούς, οι οποίοι έχουν οδηγήσει σε αυτόν τον ατελείωτο πόλεμο.

Επιπρόσθετα, εξαιτίας της πίεσης από τη Τουρκία, οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημες πολιτικές σχέσεις με τους δικούς μας αντιπροσώπους και έχουν καταφέρει να αποτρέψουν την παρουσία μας από τα Ηνωμένα Έθνη και τις συζητήσεις που εκεί λαμβάνουν χώρα για το μέλλον της Συρίας, οι οποίες ξεκινούν στην Γένοβα το επόμενο διάστημα. Πολύ χειρότερο είναι το γεγονός, πως υποφέρουμε από ένα καταστρεπτικό αποκλεισμό στα ιρακινά και τουρκικά σύνορα που μας αποτρέπει από το να κατακτούμε βασικό εξοπλισμό για την ευζωία μας και την ανοικοδόμηση της χώρας μας.

Κάθε μέρα, οι μαχητές μας θυσιάζουν τις ζώες τους στη γραμμή της μάχης για τις αξίες της δημοκρατίας και της ισονομίας. Είμαστε ευγνώμονες για τη στρατιωτική βοήθεια, αλλά αυτή δεν αρκεί για να διατηρήσουμε την ειρήνη επι μακρά περίοδο. Για αυτό καλούμε την διοίκηση Τραμπ, το Κογκρέσο και τους αμερικάνους πολίτες να σταθούν στο πλευρό μιας ενωμένης ομοσπονδίας της Συρίας ως ένα δρόμο για την ειρήνη. Σας ζητούμε την βοήθεια σας για να τελειώσουμε τον αποκλεισμό, να πείσουμε την κουρδική διοίκηση του Ιράκ που ελέγχει τα σύνορα του, να επιτρέψει τη διακίνηση αγαθών απαραίτητων για την επίβιωση μας και την ανοικοδόμηση της χώρας μας καθώς και τη μετακίνηση των χιλιάδων προσφύγων που έχουμε τοποθετήσει στη Ροζάβα.

Σας ζητάμε τέλος την διπλωματική μας αναγνώριση, την ένταξη μας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και τον λόγο σας πως ακόμα και μετά τη πτώση της Ράκα, θα αποτρέψετε τις προσπάθειες των Τούρκων να καταστρέψουν αυτό που έχουμε χτίσει. Τέλος, σας ζητάμε σαν άνθρωποι που έχουμε θυσιάσει μια γενιά νέων ανθρώπων για την μάχη απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος, να χτίσουμε μια δημοκρατική Συρία. Θα σταθείτε στο πλαί μας;

Πηγή: New York Times

Μετάφραση: Συντακτική Ομάδα του Nonaligned

Θα μπορούσε να σας αρέσει

Αφήστε μίαν απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα κοινοποιηθεί.